H1Z1 - Előzetes


Megnéztük milyen is a H1Z1 című játék...

Manapság szinte divatossá váltak a zombis túlélő játékok, hiszen a Bohemia Interactive a DayZ modjával egy olyan szintre emelte a videojáték ipar eme szegmensét, hogy azt szinte a legnagyobb, de még a legkisebb kiadók is példával követik. Ha utána jártok egy kis kutakodással, a legtöbb barátunk vagy rokonunk nagy valószínűséggel rendelkezik valamilyen túlélő játékkal, legalábbis minimum egy ilyen műfajú termék biztosan a fiókjára van regisztrálva. Ezt a népszerűséget próbálja kihasználni a Sony Online Entertainment is egy meglehetősen egyedi felhozatallal, illetve koncepcióval - persze leszámítva a zombi apokalipszist, ami egyáltalán nem hat újnak. Persze vannak kivételek.... a stílussal most ismerkedőknek.


Mielőtt bele mennénk a részletekbe, azt azért szögezzük le, hogy a H1Z1 jelenleg early access, vagyis korai hozzáférés keretein belül megvásárolható a Steamen - még a hivatalos megjelenés előtt. Ez azt jelenti, hogy játék még egyáltalán nincs kész, fejlesztés alatt áll, aminek a munkálatait mi is segíthetjük, ugyanis a fejlesztőket a fórum segítségével elláthatjuk hasznos és jó tanácsokkal egyaránt, valamint borzasztóan idegesítő bugokat és hibajelentéseket is reportálhatunk. Alapszabály: egy early access játékot sose kezeljetek véglegesnek, és ez szintén igaz jelen előzetesünk alanyára is.


Aki szeretné kipróbálni a játékot, annak 20 eurót kell fizetnie a Valve egyre népszerűbb digitális nagypiacán, és a letöltés után máris felkészülhet az újabb zombi-apokalipszis témára. Persze előtte a Sony Online Entertainment bejelentkező ablakába is be kell lépnünk, ehhez pedig egy Station névre és egy Station jelszóra lesz szükségünk. A jól bevált rendszert a Planetside fanok ismerhetik, az újoncoknak nem kell megijedniük, hiszen csak egy szimpla Station regisztrációról van szó. Miután ezzel is végeztetek, kiválasszátok a megfelelő, lehetőleg európai szervert, majd ezután máris mehet a mókázás. Már a szerver választásnál vannak lehetőségeink, hogy milyen szerverre/világba léphessünk, ugyanis adott a normál beállítás, de van olyan opció is, ahol a playereket csak fejlövéssel lehet megölni. De aki nem szeret menni rögtön PvP szerverre, annak ott van a PvE. Utóbbi szerveren nincs emberi játékos támadás, a gyűjtögetés és a felfedezés zavartalan és mondhatni nyugodt hangulatban zajlik le. Ez a mód a stílussal most ismerkedőknek ajánlatos. Aki már egy kicsit is jártas a survival játékok terén, az bátran belevetheti magát a mélybe, ahol zombi és vadállattámadások mellett már player konfliktusokra, ám jobbik esetben akár szövetségesekre is számíthat.

A játéknak eredetileg van egy hivatalos története, mely szerint valamilyen H1 szerű vírus szabadult el az USA összes területén. 15 évvel később mi vesszük fel a sztori fonalát, innentől kezdve úgy alakul, ahogy azt mi kívánjuk.


A szerverre való belépés után a térkép, vagy is a világ bármely véletlenszerű részére bekapcsolódhatunk. Karakterünknél a pólóján, a nadrágján, valamint az elemlámpáján kívül semmi más nem lesz nála. Azonnal megkezdődik a túlélés a H1Z1 csupa veszélyekkel teli, nyílt világú, surviver játékban. Mint más hasonló online játékokban is, célunk nem más, mint a túlélés. A túlélés érdekében pedig folyamatosan portyáznunk, fosztogatnunk, illetve kraftolnunk kell. Utóbbi játékelem különösen fontos a H1Z1 esetében, hiszen segítségével elbarikádozhatjuk magunkat az ellenségtől, de még akár menedéket, és a későbbiekben nagyszabású bázist is kiépíthetünk felebarátainkkal. Ez igaz az ellenséges játékosokra is, így ennek függvényében ha elér minket a kollektív elmebaj az elkövetkezendő időkben számos bázis lerohanásban/felgyújtásban/kifosztásban vehetünk részt. Természetesen előbb gyűjtögetnünk kell, valamint a meglehetősen jópofa módon létrehozott kraft rendszerrel kell foglalkozzunk.


Kraftolni, átalakítani csak úgy fogunk tudni, ha felfedezzük magát a világot, melyben élünk. Ez többek között azt is jelenti, hogy gőzerővel fosztogatnunk kell, alkatrészeket kell kinyerjünk, sőt még a vadállatok nyers húsait, váladékait is felhasználhatjuk különböző átalakítóelemekre, mint pl, gyújtani valóra, vagy üzemanyagra. Logikus, hogy az állatok nyers húsát a megsütés után ajánlott megenni. (Nyers)vizet begyűjteni üres palackok segítségével tudunk majd a kutakból és folyókból, amit az utántöltés után később érdemes felforralni vagy elkeverni djuice-nak, mert a játék meglehetősen jól közelit a realitáshoz, ám azt cseppet sem viszi túlzásba..


Hosszú kalandunk során nagyon oda kell figyelnünk a hidratációra, a nedszivóképességünkre, fáradékonyságunkra, állóképességünkre és az egészségünkre. Maga a karakternél nincs szintfejlődés, de még csak tapasztalati pontot sem kapunk, így tényleg magára a túlélésre fókuszálhatunk. A H1Z1-ben fontos az öltözködés is, ami természetesen a rossz idő ellen lesz jó védelem a későbbiek során. A fejlesztők egyébiránt dinamikus napszak és évszak váltakozást ígérnek, tehát az öltözködésre nagyon figyeljünk oda a közeljövőben. A ruhákat amiket találunk alkotóelemire, rongyokra szétszedhetők. Az egészségünk állapotára nagyon oda kell figyelnünk, mert ha picit is elbambulunk, akkor könnyen kiéheztethetjük karakterünket.


A városban, településben házak, üzletek, benzinkutak, templomok, és bevásárlóközpontok várják az arra fáradt halandót, hogy kifossza a helyeket, ahol akár machetát, pisztolyt, medkitet, gépkarabélyt vagy strapabíróbb hátizsákot is találhat. Az ütő és vágó fegyverek később elavulhatnak, de ilyenkor jó, ha mindig van nálunk legalább egy-két javítókészlet, amely aktiválása után a fegyverünk újra használható lesz.


A zombik egyelőre nem jelentenek veszélyt ránk, mivel vajmi kevesen vannak elszóródva a településeken, ám szerver restart után meglepően el vannak szaporodva horda módjára. Este pedig kimenni ilyenkor egyenlő a kész öngyilkossággal. Az igazi kihívást mindig az arra tévedő player lesz, akit sajnos nem tudni, hogy valójában mi vezérli, mert ilyen a túlélésre hegyezett emberi természet. Nem tudni hogy barát vagy ellenség; és talán ezért is jó játékok az ilyen stílusú produktumok, hiszen egy kellő adrenalinpumpát tol be szervezetünkbe. Ezt az érzetet a H1Z1 is garantálja, csapatba verődve pedig szinte külön élvezet, ugyanis akkor mutatja meg igazán erősségét a játék, amikor egymásra ügyelünk, kajákat osztogatunk, törődünk a másikkal. Ez bizony meg van ebben a játékban. Emlékszem, amikor először beléptem egy szerverre, és kb fél perc múlva találkoztam egy playerrel, aki egy baráti animáció (billentyűn F1-től F10-ig vannak grimaszok, stb) segítségével jelezte, hogy barát, és nem szándéka kifosztani vagy megölni. De van a játéknak egy másik oldala, ahol szinte szándékosan a playerek embervadászdisat játszanak; legyen az jól felszerelt, vagy újonc, nem számít, a lootért lelövik, és talán azért is teszik ezt, hogy jelezzék szándékukat, hogy az a terület az övék, és minden ami ott található az ő tulajdonukat képezik. Veszélyes ilyen terültre betévedni, ilyenkor onnan javallott elmenekülni. Még csak a baráti animációkkal sem érdemes próbálkozni. Ezek már csak ilyen játékosok maradnak.


Előzetesünk gyanánt nem hoztam szóba a játék technikai részét, úgy hogy most gyorsan ezt is szeretném felidézni nektek. Maga a játék grafikája ultra beállítások mellett/alatt szép, de van még mit fejlődnie, hiába ott van a Planetside 2 grafikus motorja, a ForgeLight. Azt vettem észre, hogy amikor a fejlesztők promozták a játékukat még az alfa megjelenés előtt, akkortájt a látványvilág sokkal szebb, díszesebb volt. A hangok teljesen rendben vannak, a medve vagy a farkas üvöltése az éjszaka közepette hajlamos a szívbajt ráhozni a játékosra, de amikor egy mesterlövész puska vagy egy pisztoly eldördülését halljuk meg.... az is egy élmény. Mind grafikailag, mind hangrendszerileg ingyenes játéka révén teljesen megfelelőek.


A H1Z1-et annak ajánljuk igazán, aki szereti az open world, zombis túlélő online PvP, vagy PvE módokra koncentráló játékokat, valamint aki szereti az adrenalin pumpálta csatákat, harcokat. Nem mellesleg early access, és aki most meg veszi segítheti a fejlesztők munkáit. Megjelenéskor azonban ingyenessége miatt simán arcon köphet pár konkurens címet...

Hasonló játékok: DayZ, Infestation, Nether, Rust, Life is Feudal, Unturned, Rising World

Összes oldalmegjelenítés