Etherium - Teszt

Kell az anyag, nagyon kell...



Etherium. Ez a neve a Tindalos Interactive és a Focus Home Interactive új játékának, mely egy olyan RTS jellegű dolog, ami igen érdekes játékfelépítést alkalmazott, valamint találhatunk benne olyan tartalmakat, amiket eddig még nem nagyon láthattunk. Minden tekintetben egy új és egyedi alkotásnak lehetne nevezni, mégis, eléggé megosztja a játékos közösséget. Noha még csak pár napja jelent meg, de én úgy gondolom, hogy azokat a hibákat vagy hiányosságokat, amikkel rendelkezik, patch-ekkel nem igen lehet kiküszöbölni, de majd Ti is meglátjátok, hogy miről beszélek. Szóval, kössétek fel a bugyogót, itt van az Etherium.


Én már nagyon régóta kíváncsi voltam rá. Még annak idején én írtam meg róla az első cikket a weboldalon, mikor a Tindalos Interactive szétküldte emailjeit a játékkal kapcsolatban. Nagyon szeretem a sci-fi világot és a stratégiai cuccok sincsenek ellenemre, szóval rendkívül izgatott voltam, amikor az első képeket nézegettem. Akkor azt írták, hogy ez egy igazi RTS dolog lesz, amiben három frakció fog egymás ellen harcolni egy nagyon értékes nyersanyagért, az Etherium-ért. A játék különlegessége képpen kiemelték az időjárás befolyásoló hatását. Akkoriban úgy gondoltam, hogy milyen poén lesz hóvihart küldeni az ellenfeleinkre, de most kiderült, hogy ennek nem ez a célja.


Az Etherium egyik nagy hibája, hogy nincsen sztorija. Vagyis van neki, de csak ilyen jelképes dolog, amiben kiderül, hogy van ez az nyersanyag, és ez értékes, és van három faj, akik megakarják szerezni és, ja igen, ennyi. Szóval ha elindítjátok a játékot, akkor az a lényeg, hogy meghódítsátok az univerzumot és bekebelezzetek minden bolygót, amin van Etherium. Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez kevés egy ilyen kaliberű játéknál. Ugyan az Endless Space vagy a Civilization: Beyond Earth sem rendelkezik történettel, na de ott egy elindított játék az maga az egész játék, még itt csak hódítás harc, harc és hódítás.


Szóval az a sokat említett három frakció: a Consortium, mely az emberi birodalmak szövetsége. Ők rendelkeznek a legjobb kémekkel, így ha valaki a sunnyogó „köcsög” játékot szereti, akkor ez az ő útja, hiszen képesek szabotálni az ellenfél építményeit. Az Intar egy vallásos faj, akik úgy gondolják, hogy ez az Etherium az evolúció nyersanyaga. Ők képesek különböző hatások keltésére, amik döntők lehetnek a harcok során. És végül ott van a Vectide, akiknek az említett kincset érő anyag olyan, mint a benzin, gyakorlatilag nem léteznek nélküle. Ők rendelkeznek a legfejlettebb technológiával, így nekik lehet a leghatalmasabb hadsereget megalkotniuk. Mind a három frakciónak különböznek az erősségeik és gyengeségeik, így különböző taktikákat és stratégiát kell alkalmazni a siker érdekében. Egyébként megtalálható még három másik alfaj, akiket ugyan nem lehet választani, de az egyes bolygókon megtalálhatóak, csak azért hogy idegesítsenek minket. A Raiders, a Parasities és a Guardians. Ezek 1-1 szektort foglalnak el a pályákon és lehetőségünk van dönteni, hogy kinyírjuk mindet, vagy átállítjuk a saját oldalunkra, így a csata végéig velünk harcolnak.


Ezek a harcok két részből állnak. Van egy orbitális térkép, melyben a bolygók és a flotta található meg. Ez egy körökre osztott rendszerben van megalkotva, ahol tudunk utazni egyik gömbtől a másikig, valamint látványtalan légi csatákat vívni. De tényleg, csak rá kell klikkelni az ellenségre, és rögtön kiderül, hogy sikerül-e meglőni vagy nem. Ha túl vagyunk ezeken az izgalmakon, akkor leszállhatunk egy bolygóra, ahol rendszerint három darab terület van. Ha mi megyünk oda, ahol az ellenfél van, illetve ő jön hozzánk, akkor kezdődik a csata.


Hat bolygótípus található meg a játékban, ezek természetesen különböző környezeti és időjárási effektekkel rendelkeznek. Van homokos, lávás, fagyos és még három másik, amiket nem lövök le, azért valamin lepődjetek meg Ti is. Ami nekem nagyon tetszett, hogy a pálya felett van a flottánk és minden amire szükségünk van (egységek, támogatás), azt az égből kapjuk, mint az áldást. A térképek szektorokra van osztva és minden ilyen egység rendelkezik egy monolittal, ahová építhetünk. Ami azt jelenti, hogy nem tudunk szabadon mindenféle épületet építeni, szektoronként csak 1-et lehet. Tehát ha egységekre van szükség, azt nem a bázison állítják elő, vagy építeni kell hozzá egy külön tank gyárat, hanem kiválasztjuk a listából és ha van hozzá elég nyersanyag, akkor a flotta leküldi a szárazföldre. Persze az épületeknek vannak kiegészítései, amiket kiépíthetünk. Ilyenek a nagyobb technológiai szint, több egység elérése. javítás, az ellenséges flotta rakétázása és egyebek.


Szóval minden szektorban egy épület van, meg némi turret, ami lövi azt aki nem barátságos. Ami nagyon érdekes még és ez a harcokkal van összefüggésben, hogy a játékos rendelkezik akció pontokkal valamint különféle képességekkel, amik természetesen eltérőek néhol attól függően, hogy melyik frakcióval játszunk. Minden ilyen képesség tehát akció pontba kerül. Van ami egybe, vagy ami többe. Ezek a pontok folyamatosan termelődnek, persze van egy maximális értéke, viszont aki gyakran használja ezeket, az bővítheti a maximum limitet egy épület kiegészítéssel. Ezek a képességek főképpen az egységeinket segítik a harcokban. Így például gyorsíthatunk rajtuk, növelhetjük a célzási értéküket vagy éppen az ellenfelét csökkenthetjük, magasabb rangra emelhetjük őket, de vannak olyanok is, amik minden frakciónál megtalálható, mint például az orbitális bombázás.


A játékot két féleképpen nyerhetjük meg: vagy elpusztítjuk az ellenség bázisát, vagy lelőjük a flottáját. Utóbbiba nem nagyon tudunk beleszólni, egy épület kiegészítés az, ami periódusonként sebez egyet az ellenséges hajóból, ellenben a szárazföldi egységeket könnyebben szétverhetjük. Rendelkezésünkre áll megannyi egység: gyalogos, harckocsi, repülő és a negyedik, ami egy igen drága és igen nagy dolog, amolyan szuperegység. Persze ezek csak azután érhetőek el, ha rendelkezünk a maximális technológiával, amit épület kiegészítésként kell kirakni minden pályán. Azért a harcok nem olyan könnyűek, és a dolgunkat még a már említett klíma változás és megnehezíti. A különböző típusú bolygók más-más féle időjárási viszonyokkal rendelkeznek: például a homokviharban lassan mozognak az egységek, jégviharban befagynak a tavak, így azokon és átkelhetnek a szárazföldi katonák és harckocsik, de a tornádó például megsemmisíti az arra járó nézelődőket.


Ennyi minden jóság van ebben az Etherium-ban, mégis, valami nem az igazi. Habár minden frakciónak van egy kis előtörténete, nekem kevés az, hogy hódítsunk meg minden bolygót, ami egy idő után meg elég unalmas is lesz így. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag kicsik a térképek és nem lehet menteni a pályák közben, csak kapitulálni. Így ha leültök játszani egy kicsit, akkor mindenféleképpen végig kell vinni az adott csatát. Ellenben nagyon jó ötletek vannak a játékban. Az időjárás és a képességek használata nekem kifejezetten tetszettek. Egyébként van online ranked játék is, 1v1 és 2v2 módban, szóval aki szereti a kihívásokat az plusz egyre találhat. Steam-en elérhetitek a játékot, annyira nem olcsó, de aki szereti az RTS-s, azt sokáig leköti majd, talán a Legacy of the Void-ig is. Addig is nézzétek meg videoteszünket, mert biza, olyat is csináltunk.


Pro:
+ Az időjárási elemek hatásai
+ Képességek
+ Frakciók és különbségeik
+ Izmos AI

Kontra:
- Monoton
- Kicsi térképek
- Történet hiánya

                                                                                                           --- Entomofob --- 


Értékelés
9
Játékmenet:

Még az RTS szakértőinek is meg kell csinálniuk a tutorial-t, mert annyi minden új található benne. Ettől eltekintve nem nehéz a játék kezelése, csak más.
8
Hangulat: 

Az időjárás és a különböző bolygók adottságai remekül megalapozzák a hangulatot, amit a frakciók különböző egységei és témái még jobbá tesznek.
 7
Grafika: 

Szép-szép, de a por effekt nem lett nagyon jól leprogramozva. Ne nézzetek bele a füstölgő vulkánba.
 6
Hangok: 

Gyatra. Szinte az összes egység ugyan azzal a hanggal veszi a parancsokat. Zene elhanyagolható, nem, ez most nem jó.
 8
Szavatosság:

Engem a történet hiánya nagyon zavar, de ezen kívül a játék nagyon szórakoztató és hosszú. Azáltal pedig, hogy belerakták a rangsorolt online játékot, biztos lesz olyan, aki rengeteg időt el fog vele tölteni.
Review score
7.6
Az Etherium egy nagyon jó sci-fi RTS játéknak sikerült, mely rendelkezik számos olyan újítással és egyediséggel, amikkel még nem találkozhattunk. Ezek a tulajdonságaik képesek a játékost hosszú-hosszú időre a saját univerzumába zárni.


Összes oldalmegjelenítés