DIRTY BOMB - ELŐZETES


Kipróbáltuk a Splash Damage legújabb csapat alapú lövöldéjét...


Akik egy kicsit jártasabbak a játékvilágban, azoknak a Splash Damage neve nem tűnik idegennek. Olyan nagysikerű játékokhoz köthetőek, mint a Wolfenstein: Enemy Territory, Enemy Territory: Quake Wars és a Brink. Mindezekben van egy közös vonás: a csapat alapú objektív orientált játékmódok jelenléte. Ehhez a vonalhoz próbál hű maradni a Dirty Bomb is, melynek a múlt hétvégén zajló zárt bétájába nyertünk egy kis betekintést.


Mérete ellenére a béta sajnos nem halmozott el minket rengeteg tartalommal, de mivel ez csak egy szerverterhelési próbakör volt, így ez érthető is. Természetesen csak az Objective játékmód volt elérhető, amelyet 3 pályán próbálhattunk ki. (Viszont engem rendszeresen csak 2 pályára dobott be, így a harmadikat nem is igazán volt lehetőségem megtapasztalni sajnos) A játékmenet igen egyszerű. Két fél áll egymással szemben: A támadók és a védelmezők. Gondolom ezt nem is kell mélyebben ecsetelnem. Minden pályán maximum 3 feladat teljesítése a cél, és a pályák is ehhez mérten vannak szakaszokra bontva. Például: ha a támadó csapat sikeresen felrobbantotta az útjukat álló kaput, akkor továbbhaladhatnak a vonatállomásra, ahol fel kell robbantaniuk egy vagont. Miután ez is sikerült, sikeresen el kell vinniük 2 robbanószert a helikopterhez, és ha ezt sem tudja megakadályozni a védelmező csapat, akkor a játéknak vége. Szerencsére a többi pályán valamivel változatosabb feladatok várnak ránk, de még így is, mint ha kicsit túl sok lenne a C4 telepítésből/robbantásból.


Amit fontos kiemelni, hogy egy menet nem tart tovább maximum 10-15 percnél. Sőt, ha ügyesen összedolgozik a védelmező csapat, akár 5 perc alatt is lezavarható az egész. Mint már említettem, a feladatok szakaszokra vannak bontva, és ezekre külön megadott mennyiségű idő jár. Ha az adott feladatot sikerül teljesítenie a támadóknak, akkor a számláló visszaáll úgy körülbelül 6 percre és indulhat a támadás második fázisa. Ez részben megmagyarázható azzal, hogy a Dirty Bomb játékmenete rettenetesen gyors. Meg merem kockáztatni, hogy egy Call of Duty-nál is sokkal gyorsabban pörögnek az események. A fegyverváltás egy szempillantás alatt történik, a karakterek igencsak fürgék és bizony jó reflexek szükségeltetnek a túléléshez. Visszakanyarodva a rövid meccsekre: Ez azért is furcsa, mert a Splash Damage korábbi játékait nézve nem ehhez vagyunk szokva. Vegyük példának a Brinket, ahol egy meccs akár egy óráig is elhúzódott, de a Quake Wars-ban is hatalmasak voltak a térképet, melyeket elég volt kiismerni. Nem véletlenül tereltem ide a szót, mivel a Dirty Bomb pályái szűkösek és kicsik, valószínűleg ezért sem akarták hosszabbra nyújtani az összecsapásokat, nehogy a végére ellaposodjon a harc. Reméljük a megjelenésig néhány jóval tágasabb pályát is beletuszkolnak, ahol már nem lesz elég 3 perc a körbeszaladásukhoz és a feladatok is sokkal komplikáltabbak, csapat orientáltabbak lesznek.


Ami egy mezei FPS játékosnak szembetűnő lehet a játékkal kapcsolatban az az, hogy harc közben nem csak egy, de akár három karaktert is irányíthatunk. Hogyan is működik mindez? Kezdetben 5-6 kaszt érhető el. Mindegyiküknek különböző felszerelése van és másak a képességeik is. A hagyományos gyógyító, lőszerhordozó kasztokon kívül vannak olyanok is, amelyek képesek taposó aknákat telepíteni, gránátokat hajítani, (igen tudom, hogy ez furcsának hangzik, de ez is egy kiváltság) vagy légi támogatást kérni. Viszont a fegyverzetük nem módosítható… a hagyományos úton. Ezt külön felszerelés paklikkal változtathatjuk meg, amelyek a játék véletlenszerűen dobál a meccsek végén. Ezen felül nyerhetünk ládakulcsokat és ládákat is, amelyek sajnos elég ritkák és a nyúlfarknyi béta miatt nem is volt lehetőségem rendesen kitapasztalni. A jövőben valószínűleg lesz majd egy beépített áruház is, ahol megvásárolhatjuk ezeket a felszereléseket játékbeli kreditért és/vagy igazi pénzért cserébe, de ez még a jövő zenéje.


A játék alatt az Unreal Engine 3. generációs változata lüktet és engem teljesen letaglózott, hogy egy olyan csapat, akik eddig rendre az ID motorjára építettek játékokat, milyen jól kihasználnak egy konkurens motort. A grafika letisztult, kissé sterilek a pályák, és néhány elemet leszámítva egész korrektül fest az egész. A pályák a méretükhöz képest elég sok alternatív útvonallal rendelkeznek és nem lineárisak, így van helye a taktikázásnak és szétszéledésnek is. A hangokat különösebben nem firtatnám. A Brit szinkront szokni kell igaz, de ennek fejében az intro-t érdemes megtekinteni, mert nem csak az alapokat magyarázza el, de nagyon lényegre törő és megmosolyogtató stílusban teszi mindezt. A matchmaking jól működik és szinte azonnal betett egy meccsbe, bármikor is indítottam el a játékot. Érdemes megjegyezni, hogy a sima Casual játékmód nem volt elérhető, csak Versengő meccsekbe szállhattunk be, ami hasonlóan működik, mint a Counter-Strike: Global Offensive-ben. Aki elhagyja a meccset az bizony büntetést kap és egy bizonyos ideig nem játszhat versengő módban. Viszont kissé eltér a CS:GO-ban megtapasztalt rendszertől: aki még a játék megkezdése előtt kilép a várószobából, az ugyan úgy megkapja a büntetést, mint aki játék közben lécel le. A másik végről pedig, ha már túl sok játékos hagyta el a meccset, akkor bárki büntetés nélkül leléphet. Rettentően érdekes, és szerintem okosan át lett gondolva. Ez bizony működhet a jövőben is. (csak ugye akkor van szívás, ha pont a Te csapatodból lépnek ki ketten/hárman) A lényegi rész viszont, ami miatt ez a béta is indult, a szerver terheltségének tesztelése. Az esetek többségében a játék probléma mentesen futott. Néha megesett, hogy a kelleténél jobban akadt vagy beragadt a játék, de sosem vált zavaróvá. E tekintetben sikeresen helyt állt a játék.


Őszintén fogalmazva nem vártam sokat a Dirty Bomb-tól és biztos vagyok benne, hogy meg lesz a saját közössége. Ennek ellenére mégis képes volt szórakoztatni abban a kevéske időben is, amit eltöltöttem vele. A következő béta Március 6.-án indul, így akit valamennyire is érdekel a játék, az próbáljon meg bejutni abba a periódusba!

Preview
AAkik a Battlefield-hez vannak szokva, nos, nekik nem ajánlanám. Inkább a régi, pörgős játékmenetet kedvelő embereknek fog tetszeni a Dirty Bomb, és habár a feladatok még viszonylag repetitívek és az összecsapások rövidek, van jövője a Free 2 Play játékok között.

Összes oldalmegjelenítés